Historier‎ > ‎

St. Hans feiring

lagt inn 24. mar. 2011, 06:21 av Svenn Even Skistad   [ oppdatert 24. mar. 2011, 06:31 ]

               

To ganger (1918 og 1931) har speiderne på Laksevåg hatt ansvaret for tønnebålet i Kirkebukten. Å brenne St. Hans bål har rike tradisjoner i Laksevåg. Det har som regel vært buekorpsene som har holdt tradisjonen vedlike. I Laksevåg ble det bygget to slike tønnebål. Det ene på Holmen like utenfor Laksevåg kirke. Det andre på i nordre Vågen. Bålene ble bygget i pyramideform av gamle tønner.

 

I 1918 var det speiderne som bygget bålet utenfor Laksevåg kirke. Det var litt av en jobb å bygge et slikt bål. Først var det å skaffe tønner som vanligvis ble hentet sjøveien. Som fyll ble det som regel brukt lyng. Denne ble hentet i sekker på fjellet.

 

Det ble bygget et stort bål og endel småbål. Småbålene ble tent først av hensyn til de minste barna som ventet utålmodig. Først klokken 23.00 ble det store bålet tent.

 

Hensikten med å bygge bålet var å skaffe penger til drift av troppen. Pengene ble skaffet til veie ved at man gikk rundt blant publikum med bøsser utlånt av Fergeselskapet. Utbyttet ble litt skuffende. Det stod i alle fall ikke i forhold til alt slitet. Men en del penger ble det dog. Pengene skulle brukes til utstyr til den forestående sommerturen.

Comments