Historier


Innlegg uten navn

lagt inn 24. mar. 2011, 07:41 av Svenn Even Skistad   [ oppdatert 24. mar. 2011, 07:53 ]

OL i Canada og vinteren er over for denne gang. I 1994 var det OL på Lillehammer. Vi ledere var vel ikke de mest sportsintresserte så vi la årets snøhuletur dette året til første helgen under Lillehammer-OL. Dette året dro vi til Hallingskeid hvor det var veldig kaldt. Turen var for ledere, rovere og speidere over 13 år.

 

   


Med på turen var Jossie, Camilla, Karstein, Rune og Jostein. Etter en liten skitur fant vi en fin skavl hvor gravingen tok til. Det var kaldt så det gikk med mye varm drikke under gravingen og ingen stoppet opp unødvendig i abeidet. Etter noen timer hadde vi fått en stor fin snøhule og middagen ble laget. Litt artig var det å vite at vi fem var de eneste i mils omkrets uten telefon eller noen annen forbindelse med omverden, mens "hele" Norge og store deler av resten av verden nå satt å så på åpningssermonien. Så var det bare å krype slitne som vi var i soveposen. Søndagen våknet vi til et nydelig vær men fortsatt kaldt. Etter litt skileik pakket vi sekkene og returnerte til stasjonen. Det slappet vi av i solveggen mens vi spiste suppe, drakk te og ventet på toget hjem igjen.   


Påsketur

lagt inn 24. mar. 2011, 07:29 av Svenn Even Skistad

 Bildet over viser speiderne fra Laksevåg på påsketur til Bergsdalen i 1929. På bildet er nr. tre fra venstre Malvin Haavardstun, med Troppsfører Arthur Vaksdal på høyre side.

Påsken 1930 var speiderne fra Laksevåg på tur til Storefossen i Bergsdalen ovenfor Dale. Her bodde de i anleggsbrakkene til Dale Kraftstasjon som var bygget i forbindelse med byggingen av demningen...

Ved hytten var det lite snø dette året, så speiderne måtte ta skiene på nakken å gå et stykke opp­over veien i Bergsdalen for å komme til snøen.
Påsken 1931 var speiderne igjen på hytten ved Storefossen. En av speiderne hadde en onkel som var ingeniør ved Dale Kraftstasjon, og derfor fikk de låne hytten.'

Denne påsken var det rikelig med snø ved hytten, og speiderne gikk lange skiturer opp på fjellet. Tre av speiderne ble igjen til dagen etter de andre hadde reist hjem. De tok hjemveien over fjellet til Vaksdal. På denne turen hadde de fint solskinn. De fant veien ned i Herfindalen og videre ned til Vaksdal, hvorfra de tok toget hjem til Bergen.

Åndalsnes

lagt inn 24. mar. 2011, 07:19 av Svenn Even Skistad   [ oppdatert 24. mar. 2011, 07:28 ]

Kretsen hadde leiet en egen båt som brakte speiderne fra Bergensområdet til Åndalsnes. Forbi Stadt var det en del modige gutter som samlet seg foran på båten for å være ”kar”. Etter hvert trakk de seg stille tilbake etter å ha matet krabbene.

Da speiderne gikk i land i Åndalsnes gynget de fortsatt i beina, så det var vanskelig å stille opp. Det var mange vaklende ryggsekker som humpet i vei til leirplassen.

Leiren hadde en del konkurranser og aktiviteter for speiderne. Til leiren skulle hver patrulje ha med et selvlaget patruljeflagg som ble utstilt og bedømt.

                             


Speiderne fra Laksevåg gikk turer rundt om på Åndalsnes og til Setnesmoen. En dag fant noen av speiderne på å ta en tur opp på ”Aksla” Etter hvert gikk turen videre innover fjellet, og de havnet på Vengjetindene i ca 2000 meters høyde. Derfra kunne de se ned på Romsdalshorn som bare er ca 1500 moh. Det var vanskelig å finne en vei ned igjen, de måtte klatre ned en ur og gå over et felt med snø. Snøen var så bratt at de kunne renne nedover på støvlene.

En dag var det jernbanetur til Lesjaskog. En annen dag dro de med båt til Molde.

På turen hjem fra leiren tok speiderne fra Laksevåg tog til Oslo. Her møtte de tidligere troppsfører Wilhelm Wilhelmsen. I Oslo ble det overnattet og turer til Holmenkollen og skimuseet.

På togturen til Bergen var det lite mat igjen så de måtte rasjonere brødskivene.

Dette var forbundets femte landsleir, og det var 5200 deltagere. Fra Laksevåg var det 20 speidere om deltok på turen.

Under leiren kom det ut en egen landsleiravis ”Mot toppen”. To små notiser fra leiravisen med uttalelser fra ”Bankchefen” og ”Musikkchefen” (leiren hadde eget leirorkester):

Bankchefen forteller at 23000 kroner har passert leirbanken. På den omsetning tjener forbundet 2 kroner. Merkelig nok har der intet ran vært.

Musikkchefen sier: Musikken er bra, men guttene mener at den får spille for lite. Speiderne kan i lengden ikke være uten musikk. Speidersak og musikk er like opdragende.

ST.georgs dag

lagt inn 24. mar. 2011, 07:12 av Svenn Even Skistad   [ oppdatert 24. mar. 2011, 07:15 ]

Bergen feiret sin første St.Georgsdag i 1915. Den ble holdt i Ynglingeforeningen med tale og løftefornyelse.

 

Er usikker på når speiderne på Laksevåg feiret sin første egne St.Georgsdag. I et referat fra Tropsraadet 1.ste april 1922 står det i referatet: ”Tropsføreren som i dag kom med en hel del gode ideer mente ogsaa at vi skulde gjøre et forsøk paa at faa St.Georgs dagen avholdt paa Laksevåg”.

 

Etter hvert som det kom flere speidergrupper til på Laksevåg ble St.Georgsdagen et fast arrangement som gikk på rundgang mellom gruppene.

 

I Laksevåg avdeling sin årsberetning for 1978 står følgende. Dagen ble markert på en verdig og høytidelig måte i Laksevåg kirke. KFUK-speiderne i vårt område deltok og også med oss.

Sokneprest Earl Lohne forrettet og ved orgelet satt Rolf Aardal.

Fra kirken marsjerte så speiderne samlet opp til Damsgård skole med Damsgård skoles musikkkorps i spissen.

Programmet på skolen gikk vel også stort sett greit, med sang, musikk, film og tryllekunstner. Dog var den ene filmen for lang og skapte dermed en del uro i salen med kasting av bruskorker, papir m.v.

Tross dette må vi vel kunne si at vi hadde en fin kveld sammen.

 

 

Bildet denne gangen er fra en St.Georgsdagsmarkering i gruppen vår i 1992. Vi markerte denne dagen i flere år tidlig på 1990-tallet på hytten vår ”Kjeta” i Kanadaskogen. Her var det en høytidelig del med bl.a. løftefornyelse og andakt (kapelan Thor Sommerseth i Laksevåg kirke deltok flere ganger) og en uhøytidlig del med leker, konkuranser og mat (grilling eller boller)

 

På St.Georgsdag i 1978 ble Norges Speiderpike forbund og Norsk Speidergutt forbund slått sammen til Norges Speider forbund.

Rovertur

lagt inn 24. mar. 2011, 06:43 av Svenn Even Skistad

Dagens roverlag har nylig vært på tur til Viggo-hytten. Men dette er ikke første gang roverne er på tur.


 Den første roverpatrulje på Laksevåg ble startet 31. januar 1933 (roverne våre kan feire 76-års jubileum i disse dager) med Torbjørn Skage som leder. Ganske raskt lånte de penger til kjøp av en hytte på Strømme. Dagens bilde er av fem rovere med damer på rovertur til denne hytten i siste halvdel av 1930-årene.

Pinseleir

lagt inn 24. mar. 2011, 06:32 av Svenn Even Skistad   [ oppdatert 24. mar. 2011, 07:11 ]

Helt siden troppens første pinsetur i 1912 har det vært en nesten årlig tradisjon å arrangere tur i pinsen. Fra starten av ble turene kalt pinseturer. Senere gikk man over til å kalle de pinseleir. Turene har i mange år blitt arrangert sammen med de andre troppene i Laksevåg avdeling. I 1990 startet vi et nytt samarbeid med Laksevåg 1 KFUK om pinseleirene.

 

Noen ganger har også småspeiderne (alle eller kun de eldste) deltat på hele eller deler av turene. År som det ikke er oppført noen tur er jeg usikker på om det har vært tur i pinsen eller ikke.

Oversikten under er satt sammen av opplysninger fra bl.a. arkivkort, årsmeldinger, terminlister, gruppeaviser med mer.

For min egen del så vet jeg at det var årlige pinseleirer på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet, men har ikke fullstendig oversikt.

Pinseturen til Valestrand i 1927 (eller mulig 1925):De to som holder på med ett eller annet i forgrunnen er fra venstre Odd Dyrnes og Per Monsrud. Til høyre med hvitt hodetørkle og øks er Arthur Vaksdal. Alle disse tre ble etter hvert aktive ledere.


Pinseturen til Valestrand i 1933:


Oversikt over leirområdet til avdelingen med Ørnulf "Nuffen" Ramslie i midten. 1.tropp sitt leirområde er de fire teltene i skogkanten rett over hodet til "Nuffen".

 

 

St. Hans feiring

lagt inn 24. mar. 2011, 06:21 av Svenn Even Skistad   [ oppdatert 24. mar. 2011, 06:31 ]

               

To ganger (1918 og 1931) har speiderne på Laksevåg hatt ansvaret for tønnebålet i Kirkebukten. Å brenne St. Hans bål har rike tradisjoner i Laksevåg. Det har som regel vært buekorpsene som har holdt tradisjonen vedlike. I Laksevåg ble det bygget to slike tønnebål. Det ene på Holmen like utenfor Laksevåg kirke. Det andre på i nordre Vågen. Bålene ble bygget i pyramideform av gamle tønner.

 

I 1918 var det speiderne som bygget bålet utenfor Laksevåg kirke. Det var litt av en jobb å bygge et slikt bål. Først var det å skaffe tønner som vanligvis ble hentet sjøveien. Som fyll ble det som regel brukt lyng. Denne ble hentet i sekker på fjellet.

 

Det ble bygget et stort bål og endel småbål. Småbålene ble tent først av hensyn til de minste barna som ventet utålmodig. Først klokken 23.00 ble det store bålet tent.

 

Hensikten med å bygge bålet var å skaffe penger til drift av troppen. Pengene ble skaffet til veie ved at man gikk rundt blant publikum med bøsser utlånt av Fergeselskapet. Utbyttet ble litt skuffende. Det stod i alle fall ikke i forhold til alt slitet. Men en del penger ble det dog. Pengene skulle brukes til utstyr til den forestående sommerturen.

1-7 of 7